Autós vezetéstechnikai tréning

Autós vezetéstechnikai tréning 2018-05-03T08:20:58+00:00

A közúti közlekedési balesetek jelentős részét (a műszaki hiba miatt bekövetkezett baleseteket és a vadelütéseket leszámítva szinte az összeset) a jármű vezetőjének valamilyen hibás döntése, cselekedete okozza. Természetesen ezekre a hibás döntésekre csak akkor derül fény, ha a baleset már bekövetkezett. Szerencsés esetben a balesetet megússzuk anyagi kárral, bár a mai gépkocsik árát nézve ez is több százezres nagyságrendű lehet, rosszabb esetben személyi sérülés, vagy halál is lehet az eredmény. Minden baleset előtt van egy olyan pont, amikor az ütközés még elkerülhető lenne, ha ismernénk a megfelelő technikát erre. A vezetéstechnika a közlekedés során tanúsított olyan magatartás, cselekvéssor, amely csak az adott gépkocsivezetőre jellemző, nem általánosítható. A vezetéstechnikai képzések a balesetveszélyes helyzeteket szimulálják biztonságos környezetben, valamint azokat a technikákat mutatják be, amikkel a balesetek elkerülhetők. A vezetéstechnikai ismereteket két nagy csoportra bonthatjuk: az elméleti és a gyakorlati ismeretekre. Az elméleti ismereteket mindenki megtanulhatja, ha a megfelelő mennyiségű és minőségű információ a rendelkezésére áll, a gyakorlati ismereteket azonban csak képzett oktató segítségével, vezetéstechnikai képzésen sajátíthatjuk el. Magyarországon jelenleg több helyen is találhatunk ilyen képzéseket, azonban érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt befizetünk egy kurzusra. Nem biztos, hogy a drágább jobb, és az sem biztos, hogy a látványos, drága helyszíneken tartott képzések érnek annyit, mint egy egyszerűbb, de életszerűbb környezetben megtartott oktatás.

Jelenleg a „B” kategóriás képzéshez nincs előírva vezetéstechnikai képzés, azonban néhány autósiskola felismerte ennek szükségességét. Sajnos az ilyen autósiskolák száma országos szinten is tíz alatt van, de az egyik a K.O. Autósiskola.

A képzések formáiról röviden:

Alapképzés:

Ajánljuk:

 • akiknek még nincs, vagy nem régen szerezték meg “B” kategóriájú vezetői engedélyüket, és nem rendelkeznek gépjárművezetői gyakorlattal, vagy úgy érzik, nem tanulták/tanították meg kellően az autóvezetés gyakorlati alapjait
 • akik már régen szerezték meg jogosítványukat, de valamilyen okból kifolyólag hosszú ideje nem motoroztak, s kiestek a gyakorlatból, de újra szeretnének autót vezetni

Haladó képzés (fő tevékenységi formánk):

Ajánljuk:

 • akik rendszeresen vezetnek, és rendelkeznek bizonyos alapvető vezetői tudással, de úgy érzik, tenni szeretnének még valamit saját biztonságuk, gépjárműkezelési készségük megerősítése, fejlesztése érdekében.

A rövid elméleti képzést követően kezdjük meg a gyakorlati képzést amely az alábbi feladatokból áll:

 • helyes üléspozíció, kormánybeállítás, illetve kormányfogás bemutatása, és annak megindoklása
 • visszapillantó tükrök beállítása, használata, és a használat fontosságának bemutatása
 • lassító, cél, illetve vészfékezés nagy tempóról ( kb. 100 km/h)
 • irányított szlalom gyakorlat előre és hátra
 • eltolt síkú szlalom gyakorlat
 • kanyarvételi technikák elméleti oktatása, illetve távvezetés során történő gyakorlása
 • nézőpont és viszonyítási pontok használata
 • hirtelen felbukkanó akadály elkerülésének gyakorlása fokozatosan emelt sebességgel fékezés nélkül
 • szűk folyosón keresztül nagy sebességgel történő végig haladás (kb. 130 km/h)

Megjegyzések:

Tapasztalataink azt mutatják, hogy még egy – akár évtizedes autós múlttal rendelkező – rutinos autósnak is szüksége lehet ilyen képzésre, gondoljunk csak az évszakok okozta megváltozott közlekedési körülményekre.

Fontosnak tartjuk e helyen is megjegyezni: oktatásaink fő célja a balesetek megelőzése és a biztonságos közlekedés. Jelszavunk: Együtt a biztonságos közlekedésért!

Ez a weboldal sütiket használ.

Elfogadhatod, vagy elutasíthatod a sütik telepítését. Amennyiben elutasítod, előfordulhat, hogy a weboldal nem működik megfelelően. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatóban találsz.