Motoros vezetéstechnikai tréning

Motoros vezetéstechnikai tréning 2015-12-16T19:31:08+00:00

Néhány gondolat a motoros továbbképző iskoláról

A motorkerékpáros különleges típusa a közlekedésben résztvevőknek: aki motorkerékpárt vásárolt, egyben életstílust is vett.

A motorozás ma is a gondtalanságot, a szabadságot jelképezi, ezért a motorosok eleve „lazábban” értelmezik az előírásokat.

A közúti közlekedési balesetek elemzése során általában megállapítható, hogy a balesetet okozó járművezetők legtöbbször tisztában vannak azzal, hogy a közlekedési szabályok megszegése vezetett a balesethez. Levonható a következtetés: amellett, hogy természetesen a szabályok ismerete minden közlekedő számára alapvető követelmény, a forgalomban bekövetkezett balesetek számának csökkentése érdekében nem elsősorban a közlekedési szabályok tudását kell növelni.

Azt, hogy milyen manőverrel kerülhető el egy kritikus közlekedési helyzet, hogyan lehet és kell vészfékezni motorkerékpárral, hogyan csökkenthető kanyarban az eltúlzott sebesség, pusztán elméletben nem tanítható meg. Ezt gyakorolni kell, mégpedig hozzáértő oktatók segítségével, iránymutatásával és felügyeletével addig, amíg a szükséges manővereket a motoros gondolkodás nélkül, azonnal és biztonságosan nem képes végrehajtani.

Ilyen képzés hiányában a motorkerékpáros csak jó szerencséjében bízva, s esetleg igen hosszú idő alatt jut olyan gyakorlat birtokába, mellyel valóban képes uralni motorkerékpárját. Eközben sokszor kerül veszélyhelyzetbe, és nagy az esély arra, hogy – e gyakorlat hiányában – nem tudja elkerülni a balesetet.

Az oktatók képzettségük, és szakmai tapasztalataik alapján általános és különleges motorkerékpár-vezetési ismereteket egyaránt képesek bemutatni és oktatni a képzésen részt vevő motorosoknak.

Oktatásainkra várunk minden motorozást kedvelő, már rutinos, rendszeresen motorozó vagy kezdő motorost, kortól és nemtől függetlenül, akik tenni akarnak a saját biztonságosabb motorozási készségük megszerzéséért.

A képzések formáiról röviden:

Alapképzés:

Ajánljuk:

 • akiknek még nincs, vagy nem régen szerezték meg “A” “A1” vagy “A korl” kategóriájú vezetői engedélyüket, és nem rendelkeznek motorkerékpáros vezetői gyakorlattal, vagy úgy érzik, nem tanulták/tanították meg kellően a motorkerékpár-vezetés gyakorlati alapjait
 • akik már régen szerezték meg jogosítványukat, de valamilyen okból kifolyólag hosszú ideje nem motoroztak, s kiestek a gyakorlatból, de újra motorozni szeretnének

Haladó képzés (fő tevékenységi formánk):

Ajánljuk:

 • akik rendszeresen motoroznak, és rendelkeznek bizonyos alapvető motorkerékpár vezetői tudással, de úgy érzik, tenni szeretnének még valamit saját biztonságuk, motorkerékpár-kezelési készségük megerősítése, fejlesztése érdekében.

A rövid elméleti képzést követően kezdjük meg a gyakorlati képzést amely az alábbi feladatokból áll:

 • védőfelszerelések használatának ismertetése
 • helyes testtartás a motoron/ ülés pozició
 • egyensúlyi gyakorlatok végrehajtása (szintfelmérő)
 • irányított szlalom gyakorlat
 • eltolt síkú szlalom gyakorlat
 • egyedi kanyarvételi technikák gyakorlása
 • nézőpont áthelyezéssel, szűk helyen történő kanyarodási manőverek
 • kanyarodási technikák alkalmazása mindkét irányba
 • szűk helyen, helyből történő elindulás gyakorlása
 • fékezési, vészfékezési technikák alkalmazása (első-, hátsó-, mindkét fék használatával)
 • hirtelen felbukkanó akadály elkerülésének gyakorlása fokozatosan emelt sebességgel fékezés nélkül

Megjegyzések:

Tapasztalataink azt mutatják, hogy még egy – akár évtizedes motoros múlttal rendelkező – rutinos motorosnak is lehet olyan, számára új, de egyébiránt már kipróbált és bevált módszereket, fogásokat megtanítani, melyek segítik a motorkerékpár kritikus helyzetekben történő kezelését, ezzel elősegítve a balesetmentes közlekedést.

Fontosnak tartjuk e helyen is megjegyezni: oktatásaink fő célja nem annak megtanítása, hogy minél gyorsabban tudjanak haladni motorkerékpárjukkal a nálunk tanulók. Olyan tudás és gyakorlat birtokába kívánjuk juttatni őket, amellyel szinte bármely közlekedési szituációban uralhatják járműveiket, ezzel segítve a balesetmentes közlekedést.

Ez a weboldal sütiket használ.

Elfogadhatod, vagy elutasíthatod a sütik telepítését. Amennyiben elutasítod, előfordulhat, hogy a weboldal nem működik megfelelően. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatóban találsz.