Sokan már néhány éves korukban szeretnének autót vezetni, majd tiniként kérlelik a szüleiket, tanítsák meg őket, mielőtt jogsit szereznének. Amikor 17 évesek leszünk, elkezdhetjük a tanfolyamot, és alig várjuk, hogy a következő családi rendezvényre már mi vezessük a família autóját. 

Vezetési tanácsok kezdőknek

Ha túl vagyunk az elméleten, a KRESZ vizsgát sikeresen letettük, irány a rutin pálya, kezdődhet a gyakorlati oktatás! Itt egy kicsit a legtöbben bizonytalanná válnak. Amikor először beülnek az autóba, megrémülnek, mennyi mindenre kell egyszerre figyelniük. Az autó működése – az a sok pedál és a sebességváltó-, még hagyján, de lámpák, táblák, gyalogosok és imbolygó kerékpárosok kötik le a figyelmüket, amellett, hogy az elméleti tudást, a szabályokat a gyakorlatban is alkalmazni kell.

 Első szabály: Nyugalom

Egy kis izgalom belefér, de nagyon fontos, hogy ne pánikolj, hiszen az oktató ott ül melletted, és szükség esetén közbe tud lépni, hiszen az ő oldalán is vannak pedálok. Hidd el, az ő figyelme soha nem lankad, figyeli az utat, és bármilyen veszélyt rutinja okán egyből észlelni fog.

Bízz az oktatóban!

Fontos, hogy megbízz az oktatódban. Ők is vizsgáznak időről-időre, így biztos lehetsz abban, hogy aki Téged tanít jól képzett és megfelelő rutinnal rendelkezik.

Az oktatók el tudják dönteni, hogy mely helyzetben kell beavatkozni, de ha úgy látják, hogy ez nem szükséges, hagyni fogják, hogy Te küzdj meg a helyezettel.

Ha úgy érzed, valamiért nincs meg a bizalom az oktatód felé, inkább jelezd az autósiskolában, van lehetőség váltani!

Koncentrálj!

Amikor első alkalommal ülsz az autóban, szinte lehetetlennek tűnik, hogy megoszd a figyelmed. Az első pár óra után, – amely nem a város legforgalmasabb útszakaszain telik el-, egyre könnyebb lesz, megszokod az autó működését, a sebességváltás sem tűnik már ördöngösségnek. Hozzászoksz a körülötted lévő autósokhoz, nem érzed majd úgy, hogy mindenki neked akar menni a melletted lévő sávban. Mindig figyelj az oktatóra, ő türelmesen elmagyarázza majd, hogyan kell egy-egy feladatot végrehajtani.

Ha nem sikerül valami elsőre – egy parkolás, vagy esetleg lefulladsz a pirosnál-, jusson eszedbe, hogy senki nem született úgy, hogy tudott vezetni. Mindenki így kezdte, még az is, aki esetleg rád dudál, ha betartod a sebességhatárokat.

Fontos, hogy a zavaró tényezőket kiiktasd, ne foglalkozz azzal, ha „mazsolának” tartanak, hiszen ezzel a saját teljesítményedet rontod.

Légy türelmes magaddal!

A vezetésre is igaz, minél többet gyakorolsz, annál jobban megy. Nem kell magad kellemetlenül érezned, ha Neked több magyarázat szükséges, mint a barátodnak, hiszen nem vagyunk egyformák, az oktatónak pedig az a dolga, hogy türelmesen megtanítson Téged biztonságosan vezetni.

Ha már a jogosítvánnyal a zsebedben az utakat rovod, adj időt magadnak a kellő rutin megszerzésére. A kezdetekben inkább haladj lassabban, a fő a magad és a többi közlekedő biztonsága!

Biztonságos, jó vezetést kívánunk!