Ha nagyobb létszámú csapatban motorozol, fektess hangsúlyt a környezetedre. Mindig figyeld a körülötted levők mozgását és helyzetét saját és motoros társaid védelmében.

Hogyan motorozz csapatban

Menet közben tarts biztonságos távolságot az előtted és mögötted haladótól, ami annyit jelent, hogy periférikus látószögedben legyen benne vagy a visszapillantó tükörben kölcsönösen lássátok egymás tekintetét.

Az egymás mellett haladással az a probléma, hogy hirtelen akadály kikerülés esetén nincs elegendő hely a manőver végrehajtására.

Alapszabályok

  • soha ne előzz jobbról motorost!
  • soha ne előzz senkit kanyarban!
  • ha látod, hogy a mögötted jövő gyorsabb, akkor húzódj le és ints neki, hogy mehet. Ha nem mered elengedni a kormányt, akkor indexelj jobbra.
    Menet közbeni alakzat

A motorosok általában zipzár (eltolt) alakzatban haladnak, tehát az előtted levő balra húzódik ki, akkor te jobbra és a mögötted levő szintén balra és így tovább.  A két motor közötti távolság mértéke függ a haladási sebességtől.

FONTOS! Ha előzésben van a menetoszlop, akkor ez a formáció átalakul egysoros oszloppá!

Fontos szempontok, melyek figyelembe vétele ajánlott a jobb oldalon közlekedőknek:

  • az út szélén annak jobb oldalán van a legtöbb úthiba, szennyeződés
  • egy autós az utcából kidugja a kocsija orrát, arra biztos reagálni kell
  • az előre látás nagymértékben korlátozott

Közlekedési lámpa

Közlekedési lámpánál, illetve ahhoz közeledve a fent említett zipzár elv szorosabbá válik, megállva egymás mellett állnak meg a motorosok így rugalmasabb lesz az elindulás.

Kiemelten fontos, hogy az első és utolsó motoros tapasztalt személy legyen.

Néhány jótanács:

  • az első motoros fokozatos gázadással közlekedjen, ezzel elkerülhető a csapat szétszakadása, mivel két motor sem ugyanolyan módon gyorsul,
  • az utolsó motoros lehetőség szerint legyen megkülönböztethető a többiek közül (pl. reflektor használat, a két sor között középen közlekedik, láthatósági mellény, stb…), ezzel segítve az elől közlekedőt abban, hogy figyelemmel tudja kísérni a csapat egységét.

Kanyarhoz közeledve

A megfelelő kanyarív használat érdekében indokolt a zipzár alakzat felbontása, mivel mindeki számára adott lesz az egész forgalmi sáv használatának lehetősége. Természetesen az alapelvek (motorfék, érintési pontok használata) örök érvényűek. Legyél megértő és türelmes.

Jelzések

Amennyiben a menetoszlop valamely tagja problémát, veszélyt észlel akkor az a legérthetőbb módon kell közölnie a mögötte közlekedők részére (pl.: magasra feltartott kéz, vészvillogó használata).

Amennyiben kérdésed, vagy felvetésed van a témával kapcsolatban fordulj hozzánk bizalommal!

Források: Pixabay.com