A K.O. Autós-és Motoros Iskolában számos visszatérő kérdéssel találkozunk tanfolyamaink kapcsán, amely a tanulók, vagy szüleik részéről merül fel. Ezek egy része az érvényben lévő szabályozásra és a szükséges dokumentumokra vonatkozik, másokat az anyagiak foglalkoztatnak, vannak, akik arra kíváncsiak, mikor mehetnek már forgalmai vizsgára. Ez utóbbiról írtunk már egy részletes bejegyzést, amelyet itt találsz meg: Hány órát kell még vezetnem?

Megpróbáltuk a legnépszerűbb kérdéseket összegyűjteni és most a válaszokkal együtt közzétesszük. A lista folyamatosan bővül, ennek megfelelően bejegyzésünket is frissítjük. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a lenti kérdések a K.O. Autós- és Motoros Iskola gyakorlatában merültek fel, a törvényi szabályozástól eltekintve, amely általános érvényű minden autósiskola számára, az általunk alkalmazott szabályokat fogalmazzuk meg a válaszokban.

Lássuk a kérdéseket!

1. Van-e lehetőség részletfizetésre, ha igen, mekkora a kezdő részlet?

Igen, természetesen van ilyen lehetőség, hiszen mindenki számára megterhelő lehet kifizetni a teljes összeget egyszerre.
Egységesen minden kategóriánál 20.000 Ft a minimális kezdő részlet, melyet a beiratkozásnál (szerződéskötésnél) kell kifizetni. Ezt követően az előre haladásnak megfelelően kell teljesíteni a tanfolyam árát, bármely vizsga előtt ki kell fizetni az addig esedékes díjrészletet.

2. Meddig tart a „B” kategóriás tanfolyam?

A tantermi képzés 7 alkalom ez 1,5-2,5 hétig tart, attól függően, hogy milyen sűrűséggel vannak az oktatások – ha intenzív tanfolyamot választasz, gyorsabban végzel.

Az online tanfolyam maximum 90 napig elérhető, 60 óra hozzáférés biztosított a programhoz, ezen idő alatt kell feldolgozni a teljes tananyagot. Ha a tanuló eléri a 90 napot, vagy a 60 órát, nem tud tovább belépni a felületre, csak pótdíj ellenében. Ez azonban nem jellemző, a 60 óra bőven elegendő a tanulásra, a 90 napos határidőre azonban sokan nem figyelnek.

3. A tanfolyamot követően meddig lehet KRESZ vizsgázni?

A tanfolyam kezdéstől (online képzés esetén az első belépéstől) számított 9 hónapon belül el kell menni vizsgázni és a tanfolyam kezdetétől számított 1 éven belül sikeres KRESZ vizsgát kell tenni.

Amennyiben ezen feltételek valamelyike nem teljesül, az elméleti képzést újra meg kell ismételni.

4. Miért kapok olyan sokára vizsgaidőpontot? Más iskolában biztosan előbb mehetnék vizsgázni!

A vizsgaidőpontokat a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivataltól kapjuk, mint minden iskola, az időpontok nem iskola-függőek. Ha sok a tanuló-vezető egy időszakban, későbbi időpontban tudnak menni vizsgára.

5. Hogyan tudok oktatót váltani, ha esetleg nem találjuk meg a közös hangot?

Természetesen van erre lehetőség. Jelezni kell az igényt az autósiskolában, illetve választani egy új oktatót. Ilyen esetben bekérjük az oktatótól a vezetési kartont és újat állítunk ki az új oktató nevére. A levezetett órák és kilométerek nem vesznek el, a tanulót semmilyen hátrány nem éri.

6. Hány óra kell a forgalomban ahhoz, hogy jogosítványt kapjak?

A jogszabály szerint 30 óra – a forgalmi vizsgával együtt- és 580 levezetett kilométer. Az oktatók zöme azonban egyetért abban, hogy ez az idő kevés egy átlagos tanulónak ahhoz, hogy sikeres forgalmi vizsgát tegyen.

7. Motoros tanuló-vezetőként mikor gyakorolhatok a rutinpályán (járműkezelési vizsgára való felkészítés)?

Kedden és csütörtökön a rutinpályás vizsgák végeztével, kb. 16 órától. Pénteken délután kb. 14 órától, szombaton és vasárnap a rutinpálya nyitvatartási ideje alatt.

8. Motoros képzésre milyen ruházatot kell biztosítania a tanuló-vezetőnek?

Hosszú szárú nadrág (melegítő alsó nem jó!), magas szárú cipő (bokát takarja és tartsa, magas szárú, vászon tornacipő nem jó!), hosszú ujjú dzseki vagy kabát (kapucnis pulóver nem jó!) A ruházat az esetleges esés esetén bekövetkezett sérülést hivatott megelőzni. (protektorokat, bukósisakot, kesztyűt az autósiskola biztosít a tanulóknak)

9. Mit kell vinnie a tanulónak sikeres forgalmi vizsga esetén az okmányirodába?

A sikeres forgalmi vizsga után, 3 munkanapon belül állítja ki a hatóság a vizsgaigazolást, amellyel lehet menni az okmányirodába. A hatóság nem állítja ki a vizsgaigazolást, ha a 8. osztály nincs igazolva bizonyítvánnyal, illetve ha nincs igazolás az elsősegély tanfolyamról és a vizsgáról. Az okmányirodába kell vinni az eredeti orvosi alkalmassági igazolást is.

Természetesen a fenti, általános kérdések mellett vannak az egyéni igényekhez szabott kérdések, amelyeket iskolánkban személyesen, vagy telefonon (70/492-5849) is szívesen megválaszolunk, illetve Facebook profilunkon keresztül is küldhettek nekünk üzenetet.