Napjainkban egyre többen kerékpároznak, nem csak szabadidejükben, de sokan használják munkába, iskolába járásra is. A bringázás nem csak egészséges, de környezetbarát közlekedési mód is. Baleset esetén azonban a kerékpárost – védelem híján-, közvetlen behatások érik, ezért a kerékpárosok gyakorlatilag minden esetben megsérülnek.

Kerékpáros közlekedésbiztonsági road-showt indított a K.O. Autós- és Motoros Iskola

A halálos közúti balesetek 40%-ában érintettek a kerékpárosok és a gyalogosok, ezért kiemelt feladatként fogalmazódik meg a gyalogos és a kerékpáros balesetek megelőzését szolgáló propaganda.

A K.O. Autós – és Motoros Iskola tulajdonosa, Oláh József már a vállalkozás megalakulásakor elhivatott volt abban, hogy Magyarország közlekedési morálját javítsa, legyen szó motorosokról, kerékpárosokról, vagy autósokra. Az iskola ma is ennek szellemében működik, többször szervezett már ingyenes képzést a kerékpárosok számára, tartott előadásokat iskolákban.

Mivel azonban a kerékpáros balesetek száma nem csökkent az elmúlt időszakban, az Iskola úgy gondolta, aktívabb szerepet vállal a gyerekek képzésében és Kecskemét Városának segítségét kérte elképzelései megvalósításában.
A terv az volt, hogy minden középfokú oktatási intézménybe ellátogatnak a K.O. Autós- és Motoros Iskola munkatársai, megismertetik a gyerekeket a legalapvetőbb közlekedési szabályokkal, táblákkal, szituációs gyakorlatokkal mélyítik el a tudásukat. A cél az, hogy a módszerrel csökkentsük a kerékpáros balesetek számát.

A program szükségszerűsége és hasznossága meggyőzte a döntéshozókat, Mák Kornél Kecskemét Város Alpolgármestere, és Györgyiné Dr. Koncz Judit a KLIK tankerületi igazgatója az ügy mellé ált. A „road-show” megvalósításában néhány vállalkozás is segített, a kecskeméti McDonald’s éttermeket üzemeltető Peki Restaurant Kft, a Hervis Áruház, és a Laptopbank.

Első állomásunk a kecskeméti Bolyai János Gimnázium volt. Az előadást egy ismertető anyaggal egészítettük ki, amelynek elkészítésében segítségünkre volt a Magyar Kerékpárosklub. A következő iskola a Bányai Júlia Gimnázium, de tervezzük ismeretterjesztő előadások megtartását nyugdíjas klubokban is, illetve általános iskolákat is felkeresünk majd.

Itt letöltheted ismertető anyagunkat (PDF file, 1.26MB), amelyben megtalálod a kötelező kerékpáros tartozékokat, tanácsokat adunk a biztonságos bringázással kapcsolatban és eloszlatunk néhány tévhitet is.