Előző blogbejegyzésünkben a motorosoknak adtunk tanácsokat a szezonkezdet kapcsán, ebben az írásunkban arra térünk ki, mire kell figyelnünk autóvezetőként most, hogy számtalan motoros szeli az utakat?

Motorosok az úton – mire figyelj autósként?

A két keréken közlekedőket nem védi a karosszéria, ezért annak az esélye, hogy egy motoros (vagy akár kerékpáros) megsérül, sokkal nagyobb, mint az autóban ülők esetében. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk rájuk, és legyünk előzékenyek. Ne közlekedjünk „erőből”, mondván autósként én vagyok az erősebb, hiszen ez már sokszor okozott balesetet.

 • A motorosokat nehezebb észrevenni
  Adódik ez a jármú méretéből, ezen kívül gyorsabban tudnak irányt váltani is, mint egy autós. Sok motoros szeret a felezővonalon közlekedni, lavíroznak az autók között-, ami egyébként szabálytalan. Ezért autósként még akkor is figyeljük a visszapillantó tükröt, ha sávon belül mozgunk.
 • Guruló motoros a pirosnál
  Biztosan bosszankodott már mindenki azon, amikor autósként a pirosnál várakozva látta, hogy a motorosok előre mennek az autók között. Jó ha tudjuk azonban, hogy ez nem tilos, így próbáljunk arra az oldalra húzódni, ahová a kocsisor többi tagja is, ne akadályozzuk direkt a motorosok mellettünk való elhaladását.
 • Sávváltáskor nagyobb figyelmet
  Erre mindig nagyon figyeljünk. Még ha bele is nézünk a visszapillantó tükörbe, akkor is előfordulhat, hogy a holttérbe kerül a motoros. Az ütközést elkerülendő, nézzünk jól körül.
 • A balos kanyarok
  Balra kanyarodáskor – ha nincs forgalom-, gyakran átmegyünk a szembejövők sávjába, hogy ne kelljen lassítanunk (ez sem szabályos). Ha azonban feltűnik szemben egy motoros, balesetveszélyes helyzetbe kerülünk. Jobb tehát, ha nem vágjuk le a kanyarokat, inkább lassítsunk.
 • Elsőbbségi szabályok betartása
  Sok autós a STOP tábla ellenére is rutinból gurul a kereszteződésbe, anélkül, hogy figyelmesen körülnézne, különösen igaz ez az elsőbbségadás kötelező tábla esetén. Vegyük figyelembe, hogy egy motorost nehezebb észrevenni, így álljunk meg, vagy lassítsunk és nézzünk jól körül!
 • Követési távolság betartása
  Minden jármű esetében tartsuk be, de egy motor jobban gyorsul és lassul, mint mi, ezért ne menjünk rá a motorosra, hiszen ha hirtelen fékez, nem biztos, hogy meg tudunk állni.

A fentiek betartásával mindenkinek – autósnak és motorosnak egyaránt- biztonságos közlekedést kívánunk!