Motorosok az úton – mire figyelj két keréken?

Itt van a jó idő, az utakon egyre több motorossal találkozhatunk. Emiatt az közlekedés más szereplőinek, elsősorban az autósoknak fokozottabban kell figyelniük, hiszen minden évben rengeteg a motoros baleset. Lássuk, mire kell figyelni motorosként, mielőtt elindulnál, és mire, ha már az úton vagy? Elöljáróban azonban annyit, hogy az udvarias és előzékeny közlekedés mindenkit előbbre visz, így figyeljünk egymásra!

A motorosok, még ha csak egy téli szezon erejéig is állították garázsba járgányukat, elszokhatnak a motorozástól. Nem árt tavasszal részt venni egy vezetéstechnikai tréningen, vagy forgalommentes helyen gyakorolni egy kicsit.

Az első motorozás előtt a járművet ellenőrizni kell. Először nézd meg a gumik állapotát, a légnyomást állítsd a gyári értékre. A fékeknek –első, hátsó- hibátlanul kell működniük, mozgasd át a kormányművet is! Elindulás előtt ellenőrizd a lámpákat is: első fényszóró, hátsó lámpa, index, féklámpa. A kürt a motoron kiemelt fontosságú, hiszen ezzel tudsz jelezni egy figyelmetlen autósnak – próbáld ki! A folyadékszintek – olajszint, és ha van, hűtőfolyadék- ellenőrzése sem árt.

Ha mindez megvan, már csak a megfelelő ruházatba kell öltöznöd, és indulhatsz! Unalomig ismételt mondat, ha motorozol, mindig viselj védőfelszerelést! Mégis, sok kifogást hallottunk már a motoros ruházat viselése ellen: drága, meleg, kényelmetlen.

Ha végiggondoljuk azonban, hogy a motorost nem védi karosszéria, egy esésnél az életével játszik, könnyen belátható, hogy nem célszerű elkerülni a védőfelszerelések viselését.

A kínálat óriási, a gyártók folyamatosan fejlesztik az öltözékeket és egyéb felszereléseket. Választásunkat mindig befolyásolja az, hogy mennyit és milyen körülmények között motorozunk.

Amire feltétlenül szükségünk van:

 • Ruházat
  Ez lehet egyrészes ruha, bár ez több szempontból nem túl praktikus, egy motoros dzseki, illetve nadrág. Mindkét ruhadarabnál fontos, hogy jó minőségű bőrből készüljön, és a megfelelő helyen tartalmazzon protektort, amelyek nem túl lazák. Választhatunk textil ruházatot is, de ebben a protektorok sosem lesznek olyan stabilak, mint a bőr esetében.Léteznek már légzsákot rejtő ruhák is, amelyek sűrített levegős patront tartalmaznak.Ha sötét színű ruhát viselünk, feltétlenül olyat válasszunk, amelyen fényvisszaverő csíkok vannak. Minél színesebb a felszerelésünk, annál inkább láthatóak vagyunk a közlekedés többi szereplője számára.
 • Bukósisak
  Sokféle típusú sisak létezik, fontos, hogy megfelelő méretű, kényelmes verziót válasszunk!A vásárláskor nem árt, ha néhány percig viseljük, mert akkor derül ki, nem nyomja-e a fejünket. A bukósisak belső része később kicsit tágul, ezért amikor megvesszük, a fejünknél jól kell illeszkednie, ill. az arcpárnáknak jól kell tartania. A sisak ne csússzon túlzottan a homlokunkba, ha a szemöldökünket súrolja a sisak pereme, biztosan nagy a méret.
 • Csizma
  Kiválasztásánál fontos, hogy a bokát és a sípcsontot is védje protektor, csúszásgátló talprésze legyen.
 • Gerincvédő
  Kétféle lehet, vagy a ruházatba illeszthető, vagy külön viselhető. Akkor megfelelő a mérete, ha felül a kulcscsonttal van egyvonalban, alul elfedi a farokcsontot.
 • Kesztyű
  Legyen jó minőségű, nagy kopásállóságú anyagból készült, kezünkre tökéletesen illeszkedő darab!

Ha rendben van a motorod, a ruházatod is hiánytalan, végre indulhatsz! A sebesség mámora, az adrenalin sok motorost túl bátorrá tesz, száguldozásra késztet, így nem árt, ha átgondolsz néhány dolgot.

A sebességed ésszel válaszd meg! Nem mindegy milyenek az út- és látási viszonyok, az időjárás. Ha eszeveszett száguldásra vágysz, azt hagyd meg az erre kijelölt pályákra!

Bár ez minden közlekedőre igaz, légy körültekintő, figyelmes a közlekedés más szereplőivel! Cáfold meg sok autós azon véleményét, mely szerint a motorosok figyelmetlenek, cikáznak, eszetlenül száguldoznak és csak magukkal törődnek.

Mindig hallgasd meg azok tanácsát, akik már nagy rutinra tettek szert, de jó pap holtig tanul, és ez a motorozásra is igaz! Mind maga a közlekedés, mind a motorod okozhat meglepetést, ezért tudásod mindig objektíven mérd fel, és csak olyan helyzeteket vállalj fel, amelyekben biztos vagy!

Következő bejegyzésünkben sorra vesszük, mire kell figyelnie az autósoknak a motorosokkal kapcsolatban.