Idén szeptembertől a K.O. Autós-és Motoros Iskola iskolavezetői feladatait Mészáros Zoltán látja el. Az oktató eddig is az iskola kötelékében dolgozott, hiszen a városban rengetegen nála tanultak motorozni, de a C és D kategóriát választók is vele találkozhattak.

Mészáros Zoltán - K.O. Autós- és Motoros Iskola

Mészáros Zoltán, Iskolavezető – K.O. Autós- és Motoros Iskola

Zoli, miben más ez a feladatkör, mint az eddigiek, hogyan változott meg egy napod?

Az iskolavezetői feladatkör más típusú felelősséggel jár, hiszen az iskolavezető felel minden, az autósiskolát érintő ügyviteli szabály betartásáért, és viseli az ezzel járó ellenőrzések során felmerülő hiányosságok szankcióit is.

A legnagyobb változás abban érzékelhető, hogy már nem csak az oktatás tölti ki a teljes napom, hanem az ezzel a feladatkörrel járó járulékos tennivalók is. Értem ez alatt például az autósiskola saját kezelésében lévő járművek (személyautók, motorkerékpárok, teherautó) műszaki állapotának és tisztántartásának koordinálását, rendszeres kapcsolattartást az oktatókkal, illetve ügyintézést az iskola és a Közlekedési Hatóság között, panaszok kezelését stb.

Milyen ambíciókkal vágtál neki az új feladatoknak? Számíthatnak-e a tanulók valamilyen újdonságra, változásra?

Ahogyan az elmúlt időszakban is bővült az oktatói létszám, a közeljövőben is tervezzük új kolléga felvételét, reményeink szerint 1-2 hónapon belül. A tanulókkal való kommunikációra eddig is ügyeltünk, mindig arra buzdítottunk mindenkit, hogy ha bármilyen kérdése, kérése, problémája van, keresse nyugodtan az oktatót, vagy az irodavezető kollégánkat, megpróbáljuk azt a legrövidebb időn belül elrendezni. Ez ezután sem lesz másképp, annyi a változás, hogy hozzám is fordulhat bárki.

Idén is nagyon sok motoros választotta iskolánkat. Hogyan telt a motoros szezon? Meddig vezettek még?

Összegészében a tavalyi évhez képest növekedett a motorozni vágyok létszáma, bár a különböző kategóriákban változás figyelhető meg. Például idén több tanuló választotta a korlátlan kategóriát, viszont a segédmotoros kerékpárosok létszáma csökkent.  Szerencsére az időjárás is nagyon kedvezett ebben a szezonban, mert kevés olyan nap volt, ami döntően befolyásolhatta volna a gyakorlati oktatást és a vizsgáztatást (pl. eső), ezáltal akadálymentesen és gördülékenyen zajlott a motorozás, bár a létszám növekedése és a rutinpálya beosztása miatt sajnos időnként várnia kellett a tanulóknak mire sorra kerültek az oktatás során.

Mit javasolsz azoknak, akik jövőre már motorozni szeretnének?

Alapvetően az a tendencia évek óta, hogy a motorozás már nem luxus, és aránylag elérhető áron lehet már a mai kornak megfelelő motorkerékpárt és ruházatot venni. Nyilván ennek a hozadéka, hogy a motorozni vágyók létszáma egyre növekszik, amit az autósiskoláknak nehéz lekövetni az erre a területre szakosodott oktatók hiánya miatt. Így azt ajánlom, hogy aki motorozni szeretne és a feltételek fennállnak, ne a szezon közepén iratkozzon be amikor a legnagyobb tumultus van, hanem korábban, mert azt el kell fogadni, hogy napjainkban egy motorkerékpár vezetői engedély megszerzésének ideje 2-3 hónap is lehet.

Köszönjük az interjút, további sok sikert kívánunk neked!